Saturday 4 October 2014

Summer in Finland

It is time to say goodbye to this summer. I think the best way is for me to share wonderful moments of the Finnish summer with you.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να αποχαιρετίσουμε κι αυτό το καλοκαίρι. Ποιος καλύτερος τρόπος από το να μοιραστώ μαζί σας όμορφες στιγμές από το Φινλανδικό καλοκαίρι.

Lake sunset & bubbles 

Fishing, biking, hiking or having a picnic. Do what you like most! During the summer months the sky never turns dark.

Ψάρεμα, ποδηλατο, περπάτημα ή απλά ένα πικ νικ. Διαλέξτε και πάρτε! Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο ουρανός δε σκοτεινιάζει ποτέ. 
Enjoying the outdoors with bright blue skies at night.
There are so many lakes and even more cabins to spend few days with good friends. 

Υπάρχουν τόσες πολλές λίμνες και ακόμη περισσότερα σπιτια δίπλα στις λίμνες. 



Fun weekends by the lake
 My favorite summer treats are berries and mushrooms. Keep enough of them for the winter and you will never want to eat anything else!

Η αγαπημένες μου λιχουδιές είναι τα διάφορα μούρα και μανιτάρια. Μπορείς να τα καταψήξεις και να τα τρως όλο το χειμώνα!
So many berries and mushrooms to freeze for the winter
The summer is full of festivals. People love being outdoors and have fun, listening to some music, trying tasty treats and socializing!
Kallio Block Party
Syystober is an annual festival in the center of Helsinki where one can taste beers you can't find at your local pub and yumie food. 
In the picture from the left:Salmon smoke cooked by the fire, Coffee and Tea being prepared above the fire. Fried fish. Sausages made with beer.

Το Syystober είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ στη καρδιά του Ελσίνκι όπου μπορείς να γευτείς ιδιαίτερες μπύρες και φαγητά.
Στη φωτογραφία ξεκινόντας από τα αριστερά: Σολομός καπνιστός δίπλα στη φωτιά, Καφές και τσάι ετοιμάζεται επίσης πάνω στη φωτιά. Τηγανητά ψαράκια, Λουκάνικα φτιαγμένα με μπύρα.
Syystober - Beer & Food Festival


Goodbye summer...see you in few months!

Αντίο καλοκαιράκι...τα λέμε σε λίγους μήνες!


Tuesday 19 August 2014

Restaurant Day -end of summer

Restaurant Day - Ημέρα Εστιατορίων


We participated again this time at the Restaurant Day with our table "Greek Bites". This time our restaurant had a big upgrade: we had rebetiko music playing and a picnic area where our customers could sit and enjoy their meal.
We served stuffed tomatoes, a variety of pies (cheese, spinach, onion) and a delicious sausage dish.
During our summer vacations in Greece we picked a lot of oregano from Palaiochouni and we decided to share some with the people of Helsinki.

Next Restaurant Day is in November. We are hoping to be able to participate once again to this fun event. I'll keep you posted on my facebook page.

Oregano picked from the forest and stored in pretty jars

Συμμετείχαμε και πάλι στην Ημέρα Εστιατορίων όπου στήσαμε το τραπεζάκι μας "Greek Bites" (Ελληνικές Μπουκιές). Αυτή τη φορά το εστιατόριό μας είχε αναβαθμιστεί: έιχαμε ρεμπετικη μουσική και μία κουβέρτα πικ νικ όπου οι πελάτες μας μπορούσαν να καθήσουν για όσο ήθελαν.
Σερβίραμε γεμιστά, πίτες (τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κρεμμυδόπιτα) και ένα γευστικότατο σπετσοφάι.
Τον Ιούλιο μαζέψαμε μπόλικη ρίγανη από τη Παλιόχουνη και αποφασίσαμε να πουλήσουμε όμορφα βαζάκια γεμάτα μυρωδάτη ρίγανη.

Η επόμενη Ημέρα Εστιατορίων είναι τον Νοέμβριο. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε και τότε. Θα σας κρατήσω ενήμερους στη σελίδα μου στο facebook.


Κανελάδα - Kanelada (cinnamon soda)


This is a traditional recipe for a refreshment from Kos and Crete. This Restaurant Day everybody loved its flavor and I decided to share the recipe with you all. It's a nice healthy refreshment for children and taste good in the summer or winter.

Αυτή είναι μία παραδοσιακή συνταγή από την Κω και την Κρήτη. Στη Μέρα Εστιατορίων όλοι λάτρεψαν τη φρεσκάδα της και αποφάσισα να μοιραστώ τη συνταγή μαζί σας. Είναι ένα υγιεινό αναψυκτικό για τα παιδιά, κατάλληλο για το καλοκαίρι και το χειμώνα.



Thursday 7 August 2014

Banoffee

This week I want to share with you my favorite summer dessert. It's a super easy recipe for a fresh banana pie.

Αυτή τη βδομάδα θέλω να μοιραστώ μαζί σας το αγαπημένο μου καλοκαιρινό γλυκό. Μία πανεύκολη συνταγή για τάρτα με μπανανες.


Ingredients:

½ pack of butter cookies (or digestive)
3 tbs butter
1 can of sugared milk
2-3 bananas
4 tbs sugar 
1 pack of cream


How to:

1. Crash the cookies and mix them with the melted butter. But the mix on your serving plate to create the base.
2. Put the closed can of sugared milk to boil in low temperature for three hours. The sugared milk will become a thick caramel cream. (You can store the can for a month before opening it)
Put the caramel cream on top of the cookie base on your serving plate.
3. Slice up the bananas and put them in the serving plate.
4. Whip the cream with the sugar. You can add more sugar if you want it sweeter. But don't forget that the caramel cream adds a great amount of sweetness to your cake. Cover the tart with the whipped cream and your dessert is ready.

ENJOY!!
Keep it in the fridge. The bananas will start getting dark after 1 day, but they are still eatable.



Συστατικά:

½ πακέτο μπισκότε πτι μπερ (ή digestive)
3 κσ βούτυρο
1 ζαχαρούχο γάλα
2-3 μπανάνες
4 κσ ζάχαρη
1 κρέμα γάλακτος

Προετοιμασία:

1. Σπάστε τα μπισκότα και ανακατέψτε τα με το λιωμένο βούτυρο. Στρώστε το μείγμα στη ταρτιέρα.
2. Βυθίστε τη κονσέρβα με το ζαχαρούχο γάλα σε νερό και αφήστε τη να βράσει για 3 ώρες σε χαμηλή φωτιά. Η κονσέρβα πρέπει να είναι κλειστή όσο βράζει. Έτσι το ζαχαρούχο γάλα μετατρέπεται σε μία πυχτή κρέμα καραμέλας. Αφού κρυώσει απλώστε τη καραμέλα στη ταρτιέρα.
3. Κόψτε τις μπανάνες σε ροδέλες και στρώστε τις πάνω από την καραμέλα.
4. Χτυπήστε τη κρέμα σε σαντιγύ με τη ζάχαρη. Βάλτε περισσότερη ζάχαρη αν θέλετε. Μη ξεχνάτε όμως ότι η καραμέλα είναι ήδη πολύ γλυκιά. Καλύψτε την τάρτα με τη σαντυγί και το γλυκό είναι έτοιμο.

ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!
Διατηρείται στο ψυγείο. Μετά από μία μέρα οι μπανάνες θα αρχίσουν να μαυρίζουν.