Sunday 14 April 2013

Lemons from Greece

I recently received a care package from my parents. It was full of lemons from their garden!! Big and small, some were weirdly shaped...they looked nothing like the waxed imported lemons you can buy from the store. I knew I had to make something special with them and take full advantage of their aroma and flavor.

Πρόσφατα έλαβα ένα πακέτο από τους γονείς μου. Ήταν γεμάτο λεμόνια από τον κήπο τους. Μεγάλα και μικρά, κάποια είχαν περίεργο σχήμα...καμία σχέση με τα κερωμένα λεμόνια εισαγωγής που μπορείς να βρεις στα μαγαζιά. Ήξερα από τη πρώτη στιγμή ότι έπρεπε να φτάξω κάτι ιδιαίτερο και να εκμεταλευθώ το άρωμα και τη γεύση τους.



First of all I made a lemon pie! Just while juicing the lemons, their aroma filled up the flat. No wonder I made lemon pie earrings.

Πρώτα απ' όλα έκανα μία λεμονόπιτα!! Από το στύψιμο και μόνο όλο το διαμέρισμα πλυμμήρισε από το άρωμα των λεμονιών. Δεν είναι τυχαίο ότι έκανα λεμονόπιτες σκουλαρίκια.



I only needed few minutes searching on the internet at some websites with recipes, and I found the next ideas: Lemon liqueur, lemonade and lemon flavored
vodka.

Μόλις λίγα λεπτά αναζήτησης στο ίντερνετ ήταν αρκετά για να βρω τις επόμενες ιδέες: λικέρ λεμόνι, λεμονάδα και βότκα λεμόνι. 



For the lemonade I used this recipe.
1. In a pot you add 1 part lemon juice, 1 part sugar and 2tsp lemon zest. You boil until the syrup is ready.
2. Let it cool and then add it to clean glass bottles.
3. In a glass serve 1/3 lemonade and 2/3 cold water. A mint leaf can add extra freshness!

Για τη λεμονάδα χρησιμοποίησα τη συνταγή του Μαμαλάκη.
Για το λικέρ λεμόνι ακολούθησα αυτή τη συνταγή.

For the lemon liqueur I followed this recipe.
1. Peal 1½kg lemons and only keep the yellow part.
2. Add it in a bottle with 1lt of vodka and let it sit at the balcony for a week. It doesn't need sun.
3. When the 1 week is over, make the syrup: for 10 mins boil 900gr sugar and 4 glasses of water.
4. Let the syrup cool down and strain the vodka.
5. Add the syrup to the vodka and the liqueur is ready.
6. Store it in a cool place or the fridge.

For the lemon vodka I used this recipe.
Για τη βότκα λεμόνι ακολούθησα αυτή τη συνταγή:
1. Σε ένα βάζο τοποθέτησε 2 κούπες βότκα και3 λεμόνια μεσαίου μεγέθους, κομμένα σε τέταρτα.
2. Βάλε το βάζο σε δροσερό μέρος, μακριά από τις αχτίνες του ήλιου. Άφησε το μείγμα τουλάχιστον για μία βδομάδα και δοκίμασε τη γεύση. Όσο πιο πολύ το αφήνεις τόσο πιο έντονο έρωμα λεμονιού θα αποκτά. 



And our bottles are now on the balcony. The vodka is turning yellow and I can't wait to taste.
The lemonade is done and in the fridge. It's so refreshing to enjoy a glass of homemade lemonade after a long day at work.

Τα μπουκάλια είναι τώρα στο μπαλκόνι. Η βότκα έχει αρχίσει να κιτρινίζει και ανυπομονώ να τα δοκιμάσω. Η λεμονάδα είναι ήδη έτοιμη, στο ψυγείο. Είναι τόσο αναζωογωνητικό να απολαμβάνεις ένα ποτήρι σπιτικής λεμονάδας επιστρέφοντας από τη δουλειά.



No comments:

Post a Comment